Ю. Романюк: Половина керівників районів області абсолютно нездалі

Романюк Юрій Дмитрович,   заступник голови Івано-Франківської обласної ради, голова фракції БЮТ в Івано-Франківській  обласній раді.

Народися в м.Коломия Івано-Франківської області в 1966 році. Освіта вища, закінчив Львівський політехнічний інститут, інженер–механік.

- Пане  Юрію, нині політики продовжують широко обговорювати результати виборів до Тернопільської обласної ради. Вони мали значний резонанс у зв’язку з їх позачерговістю і спробами їх відмінити. Як ви оцінюєте їх результати?

Я не можу погодитись, що тернопільські вибори є найважливішою подією на Заході України, мені здається, що найголовніше - це подолати економічну кризу. А вибори в окремо взятій області, мають локальне значення, хороший місцевий інформаційний привід. А з тернопільських виборів зробили ціле "кіно", яке негативно вдарило по багатьох політичних силах, в тому числі і по БЮТу. Ці вибори визнавати не можна, бо це відбувся новий технологічний проект задля задоволення політичних амбіцій деяких політичних сил, шляхом грубого порушення чинного законодавства. Ми, бютівці, не вважаємо вибори легітимними, тобто заперечуємо той факт, що вони законно відбулися. По-перше, кількість виборців, що взяла участь в голосуванні за нашими підрахунками складала від 20% до 30%. А в останні години виборів, деякі політичні сили понакидали в скриньки сотні бюлетенів і написали потім у протоколі ТВК, що у виборах взяло участь 51% виборців. Це не тільки у БЮТ така думка, судіть самі, навіть Голова Верховної Ради України В.Литвин заявив, що ці вибори були цинічно сфальсифіковані. По-друге, наші представники від БЮТу не брали участі в роботі територіальних і дільничних виборчих комісій під час голосування та при підрахунку голосів, ми не виставляли своїх спостерігачів.

Безумовно ми визнаємо, що по цілій Україні десь більше, а десь менше рейтинг і БЮТу, і інших політичних сил, які знаходяться у Верховній Раді, впав. Особливо, критичним є становище партії "Наша Україна", у них навіть центральний офіс не опалюється, не освітлюється, і заробітну плату працівникам не платять ось уже чотири місяці, не говорячи вже про ситуацію на місцях. Чому упав наш рейтинг на Західній Україні? Та тому, що на одному електоральному полі, де до нині існували БЮТ і "Наша Україна", сьогодні на фоні майже нульової підтримки "Нашої України", йде перегрупування виборчих симпатій, стає більш потужною "Свобода", виникають нові політичні сили, - "Єдиний центр, "Фронт змін" А.Яценюка, є прихильники майбутньої партії А.Гриценка і т.д. Нажаль, на Сході України жодного нового політпроекту немає, там комуністично-регіональна монополія, плюс блок Н.Вітренко в місцевих радах. І все. Нового проекту на біло-блакитному електоральному полі немає, ніхто не створює їм конкуренцію.

- Навіщо було виступати ініціатором дострокових виборів до Тернопільської обласної ради, а потім боротися за їх скасування?

 

Ми ще від весни 2008 року намагалися ініціювати проведення дострокових виборів до Тернопільської обласної ради, а тоді ще була фінансово-економічна стабільність. У зв’язку з призначенням Президентом Ющенком Головою Тернопільської облдержадміністрації Ю.Чижмаря, суттєво загострилося протистояння між обласною радою і обдержадміністрацією. Стався затяжний конфлікт між більшістю обласної ради на чолі з представником БЮТ з одного боку і губернатором, ставлеником глави адміністрації президента В.Балоги, частиною "Нашої України", "ЄЦ" з іншого боку. Дійшло до того, що станом на осінь 2008 року рішенням суду було скасовано рішення трьох сесій обласної ради, не готувався бюджет на 2009 рік, не приймались важливі соціально-економічні рішення. Тому губернатор Тернопільщини Ю.Чижмар подав на Верховну Раду звернення з проханням розпустити обласну раду. Розгляд цього подання дуже затягнувся в часі, - голосування по ньому на сесії Верховної Ради відбулося аж у грудні 2008 року. Але тоді вже був зовсім інший час, фінансово-економічна ситуація в Україні кардинально змінилася… І саме тоді була допущена перша і найбільша помилка, не було дано команди "виборам відбій". В результаті на ВР голосами тих же бютівців ухвала про проведення виборів була проголосована. Ми визнаємо, що це було помилкове рішення, бо в період кризи проводити будь-які вибори, - не доцільно.

- В результаті ми маємо те, що вибори відбулися. Перемогла "Свобода", а за цим вимальовується цікава тенденція. Аналітики прогнозують, що взагалі на Західній Україні з'явився новий лідер електоральних симпатій, націоналісти, а саме - ВО "Свобода", а БЮТ опинився як мінімум на другому місці. Що Ви на це скажете?

Я так не вважаю, побачите це не буде аксіомою для інших галицьких областей, тим більше всієї Західної України. Я не бачу реальних шансів у "Свободи" взяти більше 10-15 % при умові, що це будуть проходити звичайні штатні вибори, де будуть конкурувати десятки політичних сил. Тим більше, до майбутніх чергових виборів до місцевих рад ще два роки, а для України рік це вічність, стільки може змінитися, що важко навіть собі уявити. Ще раз повторюю, я не вірю в ці 35%, коли немає основних політичних конкурентів, - БЮТу і можливого блоку чи партії А.Яценюка.

- Фракція «Наша Україна» в Івано-Франківській облраді заявила про неможливість перебування в коаліції з фракцією БЮТ. Вони це мотивують системним невиконанням БЮТом коаліційної угоди, зрадою коаліційних зобов'язань перед блоком «НУ-НС», фактично зближенням з Партією регіонів та Комуністичною партією, про що неодноразово засвідчили голосування у Верховній Раді.

 

Це величезна тактична помилка фракції "НУ-НС" в обласній раді, хоча нині я вже не знаю кого вона тут представляє, бо ані блоку партій, ані фракції такої як "НУ-НС" у Верховній Раді не існує, це минуле, це вже історія. Ця коаліційна угода, це документ який 90% депутатів і "Нашої України" і БЮТ в очі не бачили, не знали що там написано і з чого вона складається. Вони навіть її не перечитували і не дивилися, які пункти їх там не влаштовують... А тепер потрібно стало одному з народних депутатів ВР України, який курує "Нашу Україну" в області, і він згадав про коаліційну угоду. Отож приїхав, зібрав фракцію "Наша Україна" в обласному театрі ляльок, що до речі дуже символічно і показово, і поставив всіх перед фактом, що "центр", Київ, вимагає скасувати угоду з БЮТом, - така мовляв, політична доцільність, бо вони зрадники і т.д. Дійсно, ця мотивація є в Києві, але вона не має жодного відношення до Івано-Франківської місцевої представницької влади. У нас на рівні області з "Нашою Україною" добре налагоджена співпраця, нормальні як ділові так і чисто людські відносини. Це потрібно було цій людині, щоб показати "Києву" свою впливовість, заручитися його підтримкою.

- А хто ця людина, цей народний депутат ВР України?

Я не буду переходити на особистості, тут головне принцип. Розумієте, у них там за прохідне місце у майбутньому гіпотетичному списку до Верховної Ради дуже жорстка конкуренція. Вони борються не за 79, 69, чи 59 місце, вони борються за перші 16-18 чоловік у списку, бо результат три відсотки, на виборах до ВР, більше ніж 18 депутатських місць не дає. А там і Ткач, і Мойсик, і Круць, і Шкутяк, і Григорович , а ще брат Президента Петро Ющенко, Кириленко і т.д.

До речі цю угоду про коаліцію "Наша Україна" не виконувала з самого початку, але ми з цього не робили ані істерик, ані шантажу, ані погроз, що ми розірвемо угоду про коаліцію з "Нашою Україною". Наприклад, з 14 голів РДА, БЮТ має тільки одного, в ОДА ми не маємо посади жодного начальника головного управління. Про яке дотримання коаліційних угод може йтися? Але ми не боремося за посади, ну не дали нам посад, ну і не треба, ми не робимо істерики, не розриваємо через це коаліційну угоду. Нас дивує інше. В час фінансово-економічної кризи, коли люди вимагають об’єднуватися, вони шукають приводів для роз’єднання. А це нікому не потрібно на рівні області, це не потрібно депутатам ані фракції БЮТ в обласній раді, ані "Нашій Україні", але політиканство, нажаль, бере верх…

- Скажіть будь-ласка кілька слів про те, що сталося, чому головний редактор газети "Вечірній Івано-Франківськ", депутат обласної ради від БЮТ вийшов з партії "Батьківщина"? Чи може його вигнали? Чи є він ще членом фракції БЮТ в обласній раді?

 

Передусім, скажу, що газета "Вечірній Івано-Франківськ" не являється БЮТівською партійною газетою, - це приватний проект З.Бойчука. Щодо його партійності, він, по-моєму у 2008 році, рік тому, написав заяву про вихід з партії за власним бажанням. Це було для нас несподіванкою. Але що поробиш, ну людина не хоче бути в партії, і у нас не було ніяких підстав не задовольнити його прохання. Але він продовжує залишатися членом фракції БЮТ. У нас з ним нормальні плідні робочі стосунки, він відвідує засідання фракції, бере участь в пленарних засідання сесій обласної ради.

Що стосується газети "Вечірній Івано-Франківськ", то там почали з'являтися явно антибютівські публікації. На мою думку, припускаю, що у газети виникли фінансові труднощі і вона шляхом публікування статей партії  "Єдиний Центр", поправляє своє фінансове становище. А публікації "ЄЦ" у його газеті (З.Бойчука) є на 60-70% проти БЮТ. Але, я гадаю, ми це якось переживемо.

- Ви, восени 2007 року, в газеті “Вечірній Івано-Франківськ” писали про діяльність на посаді губернатора Івано-Франківщини Р.Ткача таке: "… в області особливо наближеним до екс-голови ОДА бізнесменам, всупереч вимогам Земельного і Лісового кодексів України, передано під забудову сотні гектарів цінних та особливо цінних земельних ділянок. …Р.Ткачу вдалося примусити однофракційців, (спільно із деякими підлеглими йому як голові ОДА депутатами облради з виконавчих структур), проголосувати за надання ТзОВ "Чорногора" (співвласники якої зареєстровані в офшорній зоні на Кіпрі) 200 га земель у Верховинському районі. Категорично проти голосувала лише фракція "БЮТ" і окремі депутати з інших фракцій. …Де зараз ці інвестиції у Верховинський район, що дало це простим людям, окрім примітивного збагачення невеличкої групки людей за рахунок банального перепродажу земель гуцулів? Де цей "Буковель-2", про який так красномовно промовляв екс-голова ОДА на сесії?".  Реагування правоохоронних органів на Ваші виступи і публікації є?

 

По тих публікаціях і рішеннях сесій, які стосувалися лісів, нічого не вирішено. Тепер є велика проблема з лісами, що знаходяться у власності Міністерства Оборони. Поки Міністром Оборони України був А.Гриценко, він заявляв, що вже готовий віддати області 3150 га лісів, які не мають відношення до обороноздатності України. З приходом Ю.Єханурова нам категорично відмовили в поверненні в обласне підпорядкування 7500 га лісів. (А всього у військових є 11000 га лісів). З них десь 2500-3000 га належать Делятинському стратегічному об’єкту і воно за ним залишиться, ми на це згідні. Ну, а решту, ми сподівалися, повернуть назад, як колись казали в народне господарство, та марно сподівалися. Тепер ми дізналися з преси, що Міністерство Оборони призначило нового керівника військового лісгоспу. Ми не сподіваємося, що в "військових лісах" буде щось добре, - і далі будуть тупо нещадно вирубувати з однією метою, продати. Правда, хочу відзначити, що нині для екологів настала "передишка", рубати ліс стали менше, тотальної вирубки немає, бо попит на ліс у зв’язку з кризою впав, ніхто його не купує.

Що стосується особи колишнього керівника ОДА Р.Ткача, то в БЮТу і окремих депутатів інших фракцій з ним були справді складні стосунки, багато що у ньому нас не влаштовувало. Взагалі, Івано-Франківській області після відставки з посади голови ОДА М.Вишиванюка дуже крупно не везе, як на рівні області, так і тим більше на рівні районів. Половина керівників районів області абсолютно нездалі (нездалий - поганий, не придатний ні до чого (місцеве), - “ОстроВ”) , "топлять область" і дивно, чому їх так довго  не міняють. Деякі сидять на посадах вже четвертий бюджетний рік, у них виникла, можна сказати, вже хронічна невідповідність займаній посаді, та нажаль, висновки не робляться.

Що стосується керівника ОДА, М.Палійчука, то ніякого прогресу в розвитку області за час його перебування при владі немає. Я розумію, що на його долю випали тяжкі часи, то повінь, то криза… Але в частині менеджменту, співпраці ОДА і обласної ради криза не причому. Ну якщо у нас за останній рік не було жодного спільного засідання керівництва ОДА і обласної ради, ми ні про що не спілкуємося, не обмінюємося інформацією, то при чому тут криза? Скажімо, напередодні сесії облради в ОДА не буває навіть нарад по підготовці до сесії.  Або наприклад, якщо президент Ющенко приїздить в область, а голови обласної ради і його заступників немає навіть у протоколі офіційної робочої зустрічі з питання енергозберігаючих технологій, то це що криза чи повінь винна? А зал на 450 людей, 350 запрошених гостей і 150 вільних місць… Не запросити керівництво обласної ради, голів комісій, ні одного депутата, то яка це співпраця?! Немає людської співпраці, взаємоповаги між гілками влади. Я вважаю, посада голови ОДА, це не посада короля області. Бо, тільки король може ні з ким не спілкуватися, а тільки "повєлєвать".

- Поряд з обласною радою знаходиться будинок "Просвіти". Ви напевне помітили, що там періодично відбуваються якісь розпродажі, ярмарки промислових товарів. Ми в своїй публікації зачепили цю тему. Як ви ставитись до перетворення "Просвіти" в торговий центр, це нормально?

Це питання надзвичайно гостре і актуальне. Уже третій рік керівництво обласної ради вказує керівнику обласної "Просвіти" на те, що ви займайтесь просвітою, своєю статутною діяльністю, ви не підприємець. Ми Вам приміщення не надавали для підприємницької діяльності. Ви можете влаштовувати там ярмарки з продажу української літератури, вишивки, чи якихось витворів мистецтва народних майстрів. Це би все було зрозуміло. А ми, область, їм надали безкоштовно приміщення, кожного року з бюджету області їх фінансуємо в сумі близько 250 тис.грн. на рік на виконання їх статутної діяльності. Вони собі ввели купу платних ставок, ми їм того року подарували автобус для здійснення просвітницької діяльності. Ну то займайтеся просвітницькою діяльністю. Чому ви займаєтесь тим, чим вам категорично заборонено? Ну, нажаль, вони нас "погано чують" і нашу заборону не сприймають всерйоз. Шкода, але керівництво області дивиться на це крізь пальці…

Розмову провів Сергій Стефанко "ОстроВ"

Статьи

Донецк
22.05.2024
22:20

Почти 2 года после деоккупации: как восстанавливается Святогорск и громада после боевых действий

Святогорск – курортный город в Донецкой области, который в 2022 году пережил сильные обстрелы, предательство мэра и 3 месяца российской оккупации.
Донецк
22.05.2024
09:56

Полная «белочка». Донецкий дневник

Зато в каждой подворотне бывшей культурной столицы открываются вино-водочные магазины. И названия у всех красноречивые – «Беленькое и красненькое», «Отвертка» и мое самое любимое – «Белочка».
Мир
21.05.2024
09:35

«Реально мир на Украине практически никому не нужен». Российские СМИ об Украине

Китай прямо заинтересован в том, чтобы война длилась как можно дольше, поскольку это гарантирует санкционную блокаду России со стороны Запада, что делает Поднебесную едва ли не единственным безальтернативным рынком сбыта российского сырья.
Все статьи